Write here, write now

Wat wil je lezen?
Archive
maandag
okt152012

Over toekomstplannen & braadworsten

"Hoewel de meeste gesprekken gingen over het landschap, roddels uit het dorp waar we samen opgroeiden, seks, eten en enkele uitspattingen naar beladen onderwerpen als de Nederlandse politiek, abortus, oorlog en het milieu (serieus) spraken we ook heel veel over Later"

Scandinavië klinkt - als we de hippe steden als Stockholm, Kopenhagen of Oslo niet meetellen – wellicht niet per se als dé zomervakantie plek bij uitstek. Een eerlijke reisgids zou de landen namelijk beschrijven als: te duur, te veel muggen en te veel regen. Dat is namelijk de waarheid. Maar in die reisgids zou ook staan: overweldigende rotsformaties, adembenemende watervallen, metershoge fjorden en legendarische vergezichten. Een land waar je je nog steeds een soort Columbus kan voelen omdat je dagen niets anders tegen kunt komen dan rendieren.

Hoewel het gemiddelde stel dat Noorwegen bezoekt niet alleen 40+ is, matchy gekleed gaat (afrits broek, fleece vest & wandelschoenen) en hetzelfde kapsel heeft (lekker kort), is het toch ook een onwijs leuk land om samen met vrienden te bezoeken. Zo bleek afgelopen vakantie.

Zo’n twee weken geleden laadden we onze gehuurde bus tot aan het plafond vol met tenten, slaapzakken, tassen en bovenal véél eten. In een land waar je 9 euro betaalt voor één glas wijn, is het aanleggen van een eigen – stevige – voorraad noodzakelijk.

Als een groep nomaden leefden we op - boven het vuur gebraden- worsten, in de rivier gekoelde blikjes bier, marshmallows en de meest heerlijke eenpansgerechten in de driepoot boven het kampvuur (zeker een aanrader: neem een souschef mee op vakantie!). Een groot deel van de nachten bleef het dankzij de midzomerzon de hele nacht lang licht, dus dronken we warme chocomelk met Kahlua om uiteindelijk de slaap te kunnen vatten.

Uren brachten we door in onze bus, lachend, zingend, slapend en vooral heel veel pratend. Vier van de vrienden die mee waren ken ik al sinds de basisschool en ik vind het geweldig dat we nu gemiddeld 17 jaar later nog steeds zo’n goede band hebben. Hoewel de meeste gesprekken gingen over het landschap, roddels uit het dorp waar we samen opgroeiden, seks, eten en enkele uitspattingen naar beladen onderwerpen als de Nederlandse politiek, abortus, oorlog en het milieu (serieus) spraken we ook heel veel over Later. Over trouwen, werken, reizen, huizen kopen en andere dromen die we waar hopen te gaan maken.

Zonder dat ze het wisten (na deze column helaas dus wel, maar nu kunnen ze er toch niets meer aan het doen) heb ik van al mijn vrienden een aantal dingen opgeschreven die ze hopen te bereiken in de toekomst.

 

En hoewel niet de vervulling van onze verlangens, maar het verlangen zelf zin geeft aan ons leven, ben ik nu al razend benieuwd welke dromen er (wanneer) uit gaan komen.

 

Bedankt voor de mooie road trip en de tomeloze hoeveelheid inspiratie die ik daaruit heb gehaald guys!

 

maandag
okt152012

Doing what you like is freedom, liking what you do is happiness

"Toen ik een jaar of twee geleden eens zo’n ge-ni-aal bedrijfsplan (ik weet niet eens meer wat het precies was) aan mijn vader voorlegde, wees hij me op het boek Kaas, een roman uit 1933 van Willem Elsschot"

Ik heb m’n column gemist vorige week. Voor de eerste keer in zo’n tien maanden. Niet chique, ik weet het, maar ik had een goede reden. Ik ben namelijk mijn eigen bedrijfje begonnen: JCBS, een label voor exclusieve handgemaakte én betaalbare jasjes (sluik-reclame alert).

Tzzzjoeepp.. even terug in de tijd. Ergens begin Maart zorgde een samenloop van drie omstandigheden (hij: ik wil graag een webshop, zij: ik wil graag een mooi jasje, beide: we hebben zin om een bedrijfje te beginnen) ervoor dat mijn vriendje en ik besloten JCBS op te richten.

Nu komt die ondernemers behoefte uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen, ik geloof dat hij, ik en wij gemiddeld één keer per week met een ge-ni-aal bedrijfsidee op de proppen komen. Meestal worden ze na een paar brainstorm sessies weer van de tafel geschoven, maar dit keer bleef het idee hangen. En greep het me volledig, liep ik over van het enthousiasme. En als ik eenmaal ergens aan begin, dan wil ik doorwerken, doorgaan, groeien, verder gaan... Die eigenschap zorgt ervoor dat de super leuke dingen die mijn vriendje bedenkt ook daadwerkelijk worden uitgevoerd, maar het maakt mij af en toe wel een beetje rusteloos.

Toen ik een jaar of twee geleden eens zo’n ge-ni-aal bedrijfsplan (ik weet niet eens meer wat het precies was) aan mijn vader voorlegde, wees hij me op het boek Kaas, een roman uit 1933 van Willem Elsschot. Als de klerk Frans Laarmans een nieuwe baan aangeboden krijgt als Nederlandse kaas groothandelaar gaat hij zo op in het ontwerpen van zijn briefpapier en het inrichten van zijn kantoor met een passend bureau, een nieuwe telefoon en - schrijfmachine, dat hij zijn daadwerkelijke taak, kaas verkopen, helemaal uit het oog verliest. Ik weet niet of je dat boek gelezen hebt, maar ik denk dat het voor ieder beginnende ondernemer een wijze les kan zijn. Voor mij was het er zeker eentje. Ik ben dan misschien geen kaashandelaar, maar het gegeven dat je je éérst op je daadwerkelijke business moet gaan focussen en dáárna pas alle ‘leuke onzin’ mag gaan regelen, is iets wat op iedereen van toepassing is. Probeer er eerst maar ‘ns één te verkopen, dan zien we wel verder. En zo geschiedde het.

Tot één zo’n leuk onbenullig (maar in mijn optiek totaal essentieel) ding heb ik me echter wel laten verleiden: het uitzoeken van de leukste cadeauverpakking voor de jasjes. Als een kind in een snoepwinkel, echt waar. Inmiddels staat ons kleine Amsterdamse appartementje vol met jasjes en verpakkingsmaterialen, maar het is zó leuk. 

Exciting times are ahead of us. Ik ben blij dat het voor ons allebei nu nog vooral een (beetje dure) hobby is, zodat de inhoud van onze koelkast er (nog) niet onder hoeft te leiden. Maar een beetje spannend is het toch wel.

Het laatste half jaar is een geweldig leuk jaar geweest, met zoveel fijne nieuwe ontwikkelingen. Maar het mooiste is dit: als ik achterover val staan er genoeg mensen om me weer op te vangen en het enthousiasme waarmee dit kleine ideetje ontvangen is, vind ik echt ontroerend. Dus alle fans, likers, pasdames, proefpersonen & brainstormers: dank je wel! Jullie maken dit helemaal te gek J

 Liefs,
Anna

Ps. Oké,nog eentje dan: WWW.JCBS.EU

 

woensdag
okt032012

Lockit Collection: hopeloos romantisch

Alle (hopeloze) romantici verzamelen! De haute couture sieradenlijn van Louis Vuitton – Louis Vuitton Joaillerie – heeft een collectie uitgebracht die volledig in het teken van de liefde staat.

Kettingen, ringen en armbanden, versierd met… een hangslot. Ja, dat lijkt op het eerste gezicht wellicht een stuk minder romantisch dan een mooie hartje, wat verliefde duiven of een kleine cupido hanger. Maar niets is minder waar. Bij het hangslot hoort namelijk een prachtig liefdesverhaal.

In Frederico Moccia’s boek Ho Voglia De Te (ik wil jou) wordt beschreven hoe de hoofdpersonages – volgens een oud gebruik – elkaar eeuwige liefde zweren  door aan de Milvio burg in Rome een hangslot vast te maken en de sleutels in de Tiber te werpen. Zo zouden zijn gezegend zijn met eeuwige liefde. En dat wilde sindsdien wel meer stellen. Sinds het eerste hangslot in Rome in 2007 – de desbetreffende brug heeft het inmiddels bijna begeven – is deze romantische rage over heel de wereld getrokken. Ook in Verona, Parijs, Keulen, Venetie, Rome en Sevilla hangen bruggen vol met grote en kleine sloten.

De hangslotjes met Louis Vuitton’s logo er op zijn al wel langer bekend door verschillende tassen waar er eentje aanhangt. Maar in de Lockit Collection wordt dit slotje samengevoegd met wit, rosé of geelgouden kettingen, ringen en armbanden. Sommige zelfs volledig omhuld met diamanten. De collectie zal vanaf het voorjaar van 2013 te koop zijn in Louis Vuitton winkels.

Ik wordt altijd gelukkig bij het zien van zo’n leuke volgehangen brug (al doe ik er zelf niet aan mee) en Louis Vuitton is één van mijn favorieten merken. Match made in heaven? Ik denk van wel...

maandag
sep172012

Show: Paul Smith Spring/Summer 2013

Wat een feest om naar te kijken was Paul Smith’s show afgelopen zondagavond in Londen.  In de Granary Building – een faculteit van University of the Arts  – vlakbij Kings Cross, werd ter ere vanFashion Week London de allernieuwstevrouwen collectie voor aankomend voorjaar geshowd. En wat zag het er veelbelovend uit.

Vanaf mijn top plaats (thanks Odile) vielen de schoenen me direct op. Geweldig geprinte loafers en prachtig gekleurde pumps met een dun bandje om de enkel. De combinatie van deze twee soort schoenen gaf overigens direct de sfeer van de show aan: een perfect samenspel van ultiem vrouwelijke stukken afgewisseld met frisse tomboy items.

We zagen veel kant en zijde en prachtig opengewerkte ruggen bij de blousejes en jurken. De stoffen en pasvorm waren los en zwierig en leken daardoor te dansen op de stappen van de modellen. Zoals van Paul Smith te verwachten valt, vind je in deze collectie ook voor dames weer prachtige colberts en jasjes terug. Hij heeft mij alleen nog maar meer overtuigd; iedere vrouw hoort ook een perfect zittend pak in de kast te hebben. Een pak voor vrouwen is de perfecte mix van sexy, zakelijk en stijlvol wat mij betreft. Met lange óf korte pantalon, dat kan beide, zolang de taille maar hoog zit.

Wat kun je nog meer verwachten in de Paul Smith boetiek aankomende lente? Veel aardtinten, mooie subtiele prints (waaronder streepjes uiteraard), perfecte pantalons en fijne accessoires zoals de grote reflecterende zonnebrillen en de mooie leren tassen.

Met een grote grijns liep Paul Smith achter zijn modellen aan nog één rondje over de catwalk, een daverend applaus in ontvangst nemend…

zaterdag
sep152012

NRC DeLUXE One Year Anniversary

Één jaar NRC DeLUXE, dat vraagt om een goed feestje. En dat kwam er ook. Het jubileum feest werd gehouden in The Amsterdam View op het Rokin. Pal naast het nieuwe hoofdkantoor van NRC Media, om daar alvast even naar te lonken.

 Het ruime loft was versierd met geweldige roze boeketten, mooi geklede dames, DeLUXE covers en een groot podium. De avond werd geopend door Hans Hijenhuis, die met een fijne speech (over de L van Luxe, Leven en Lezen) terugblikte op de eerste zes nummers van DeLUXE. Daarna was het tijd voor de onthulling van het 7de – jubileum – nummer. Hoewel hij een geweldige bijdrage aan het nummer leverde als gast hoofdredacteur, was Paul Smith op de avond zelf helaas verhinderd. Maar de aanwezigheid van zijn Press manager, Odile Idkowiak, maakte alles goed. In aanstekelijk Engels met een Frans accentje liet ze weten dankbaar te zijn voor het mooie nummer. Tenslotte werd Wilfried de Jong als de nieuwste columnist van NRC DeLUXE bekend gemaakt, waarna de Jong zijn allereerste column – over de binnenzak van het mannenpak – met ons deelde.

De muziek werd verzorgd door de populaire Haarlemse band Rilan & the Bombardiers. Zij zorgden ervoor dat er – subtiel – een aantal voetjes van vloer gingen. Ondertussen werden de gasten voorzien van Moët & Chandon champagne, kleine amuses en later op de avond frietjes met roze mayonaise en smaakvolle mini burgers. Erg DeLUXE stijl!

De volgende gasthoofdredacteur liet zijn gezicht ook zien op het feestje. Benieuwd wie het is? Je ziet hem terug in deze sfeerimpressie van de avond.

Ik ben in ieder geval weer razend enthousiast en kijk erg uit naar zijn bijdrage aan het volgende nummer.

Gefeliciteerd NRC DeLUXE, op naar het volgende jubileum!